Huvudlag är som en egen vetenskap inom travsport. Det finns mycket som kan sägas om olika typer av huvudlag, dess funktion och betydelse för trav och inverkan på loppen. Men i korta ordalag är det vad hästen har på huvudet och är till för att bettet ska sitta fast i hästens mun. Hästen får inte delta i lopp utan att ha ett bett i munnen.
Detta måste finnas på ett huvudlag:
- Ett Bett.
- En Nosrem.
Öppet huvudlag
Ett Öppet huvudlag ser ut som ett vanligt träns och så som de flesta är vana att se hästar bära. Det är till för hästar som inte behöver korrigera sin löpriktning och fokus utan mår bra av att ha koll på banan och sina konkurrenter.
- Helt öppet synfält.
- Koll på allt runt omkring kroppen.
Halvstängt huvudlag
Ett Halvstängt huvudlag skyddar hästen mot sin egen oro eller nyfikenhet och hjälper den att koncentrera sig på vad den ska göra.
- Ökad koncentration.
Helstängt huvudlag
Ett Helstängt huvudlag (Skygglappar) begränsar hästens sikt så att den bara ser framåt.
- Mer fokus framåt.
- Ökad koncentration.
- Förbättrad startsnabbhet.
- Kan öka galopprisk.
- Bra för okoncentrerade och bekväma hästar.
Open Eye
Ett “Open Eye” huvudlag är ett helstängt huvudlag med hål på sidorna som gör att hästen kan se åt sidorna. “Open Eye” är alltså en hybrid mellan det Öppna huvudlaget och det Helstängda huvudlaget.
- Mer fokus framåt.
- Koll på konkurrenter.
- Bra för hästar med tävlingsinstinkt.
Can’t see back
“Can’t see back” är muffar som begränsar hästen sikt bakåt.
- Går enkelt ta av och på, en eller båda precis innan lopp.
Murphybländare
Man vill alltid att hästen springer och har sin koncentration rakt fram i banan. Om hästen inte springer rakt utan tittar åt sidan eller åt sidorna kan man sätta på en så kallad Murphybländare.
- Ett sätt att korrigera och guida hästens löpriktning och fokus.
Checkrem
En Checkrem ser till att hålla hästens huvud i en viss höjd. Med hjälp av ett stöd under hakan och en läderrem som fästs vid selen hjälper kosken hästen hålla huvudet i en position där den sprigner som bäst. Går att reglera för att höja eller sänka hästens huvud.
- Håller hästens huvud i den position där den springer som mest effektivt.
Norskt huvudlag
Med ett Norskt huvudlag kan kusken reglera om hästens ska ha ett Öppet huvudlag eller Helstängt huvudlag under loppets gång. Ofta används det Norska huvudlaget för att ge hästen ett fullt synfält i början av loppet och ett begrönsat synfält i slutet av loppet för ökad koncentration.
- Kan reglera hästens synfält under loppets gång.
- Ökat lugn i början av lopppet.
- Ökad koncentration i slutet av loppet.
Jordbländare
En Jordbländare hjälper hästar som tycker det är jobbigt eller blir oroliga av skuggor.
- Ökad koncentration.
- Skyddar vid strålkastarljud.
- Skyddar vid stark sol.
Bett
Ett Bett är till för att styra hästen och är obligatoriskt under travlopp. I sverige finns ett hårt och strikt regelverk kring vilka typer av Bett som får användas. Detta kontrolleras noga av en Ekipage kontrollant 5 minuter innan loppstart. Fel Bett kan leda till startförbud.
Huvudstång
En huvudstång tvingar hästen att springa med huvudet rakt.
- Mer fokus framåt.
- Motverkar att hästen vrider på huvudet.
Rycktussar
Rycktussar är till för att hjälpa hästens koncentration genom begränsa dess hörsel. Rycktussarna kan vara som öronproppar eller en mer heltäckande huva som dämpar ljud och oljud ytterligare.
- Ökad koncentration vid start.
- Extra boost på upplopp.
Hampus Sjöstedt om betydelsen med huvudlag inom travsport
Ett måste att ta hänsyn till tycker jag är blinkers. Att använda blinkers på hästarna i trav är lite som att ge dem en fokuseringsfilt. När de sätter på blinkers förvandlas hästarna från nyfikna nosare till fokuserade sprinters. Det är som att säga, “Okej, nu gäller det!” och vips, deras uppmärksamhet zoomar in på banan framför dem. Inga distraktioner, bara ögonen på priset. Blinkers är inte bara utrustning, det är nästan som en magisk knapp för att väcka hästens inre tävlingsdjur! (på vissa hästar). Vissa hästar kan man se att de bara springer och kollar på saker och då kan det vara intressant med just den ändringen.